Zvrljanje

« Zvezde | Main | Papiric 4 »

Prvi april,dan sale
2013/04/01,10:46

Dan šale se u mnogim zemljama obelezava 1.aprila. Tog dana ljudi jedni drugima prave bezopasne smicalice i objavljuju lažne novosti, s ciljem da ih dovedu u smesan položaj. Napravljena šala je prvoaprilska šala, a onaj koji pravi smicalicu u trenutku objavljivanja smicalice uzvikuje Aprili-li. U nekim zemljama, kao u  Velikoj Britaniji, Australiji i Juznoafrickoj Republici podvale se prave samo do podneva, a onaj ko ih napravi poslije podne naziva se aprilskom budalom ( April Fool). U mnogim drugim zemljama smicalice se prave tokom celog dana.
 
 
Najranija povezanost između datuma 1. aprila i pravljenja smicalica javlja se u Coserovim Kanterberijskim pricama iz 1392. godine.

Po jednoj verziji tumačenja, 1. april kao Dan šale nastao je kada je u 16. veku pomeren dan Nove godine sa 25. marta na 1. januar. Do tada se u mnogim evropskim gradovima Nova godina obeležavala 25. marta, a slavlje je trajalo sedam dana, odnosno do 1. aprila. Prema tom tumačenju, oni koji su prihvatili novi datum kao dan Nove godine zbijali su šale sa onima koji su ga i dalje obeležavali do 1. aprila.

U 18. veku se za ovaj dan smatralo da vodi poreklo još od biblijske ličnosti Noja. Prema članku iz jednih engleskih novina objavljenom 1789. godine, tog datuma je Noje prvi put poslao golubicu, prerano.

 

Iskoristite i vi danasnji dan da se malo opustite i nasalite.

Srecan vam dan sale...  

Komentari

Comment Icon ...

Svakim danom covek nesto novo nauci :))
Srecan i tebi aprililii dan :) pozdrav :)

Posted by: anchie at 2013/04/01, 22:58
Comment Icon

Oh, hvala anchie!
Da, treba iskoristiti svaku priliku da nesto naucimo...Pa tako i ovaj dan... Da li si se nasalila sa nekim?

Posted by: ivanairislj at 2013/04/01, 23:44
Comment Icon ...

Svaki dan moze obeleziti neka lepa misao ili novina...Radim s decom, pa su se vise salili sa mnom nego ja sa njima:) a i s njima mi je svaki dan aprilili :))))

Posted by: anchie at 2013/04/02, 16:49
Comment Icon

Razumem te u potpunosti. I ja sam svasta dozivljavala dok sam radila u skoli. A rad sa decom je najlepsi! Oni ti vrate stostruko ono sto im pruzis! Uzivaj!
:)

Posted by: ivanairislj at 2013/04/02, 18:43
Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu